5 Εκνευριστικές Αντιλήψεις για τους Αρχαίους Έλληνες

Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων είναι ίσως ο σημαντικότερος πολιτισμός που έχει εμφανιστεί στην Ιστορία. Όπως είναι φυσικό, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού πολλών και ο καθένας τους βλέπει διαφορετικά ανάλογα με το επίπεδο γνώσης του, τις πεποιθήσεις του, τον τρόπο σκέψης του κ.α. Με κάποιες εκδοχές συμφωνείς, με άλλες διαφωνείς. Υπάρχουν όμως μερικές απόψεις που είναι πραγματικά εκνευριστικές. Έχω συγκεντρώσει τις πιο σπαστικές και τις παραθέτω:
1. Αρχαίοι οι Υπεράνθρωποι»BattleofIssus333BC-mosaic-detail1

Για κάποιο λόγο πιστεύεται ότι οι αρχαίοι δεν ήταν καθημερινοί ή συνηθισμένοι άνθρωποι. Είναι μια αντίληψη ευρέως διαδεδομένη. Μια τέτοιου είδους Ιστορία,  δεν είναι παρά μια συρραφή στιγμών «προγονικού μεγαλείου» με καμιά  «μελανή σελίδα» εμβόλιμα, γιατί ορισμένα γεγονότα δεν ωραιοποιούνται με τίποτα.

Σε αυτή την αέναη πορεία προς τη δόξα, συναντάμε διαρκώς σημαίνουσες προσωπικότητες, ήρωες, στρατηλάτες και «ιερά τέρατα» της φιλοσοφίας και της τέχνης. Κάθε αρχαίο κτίσμα προκαλεί «δέος για το πώς κατάφεραν να το κτίσουν», κάθε τεχνικό επίτευγμα είναι «σχεδόν αδύνατο να αναπαραχθεί, ακόμη και με σύγχρονα μέσα».

Υπεύθυνη για τέτοιου είδους…παραληρήματα είναι η παιδεία που έχει λάβει ο μέσος Έλληνας στο σχολείο, καθώς και τα κόμπλεξ ανωτερότητας που κουβαλάει. Από μικρούς μας παπαριάζαν τα μυαλά ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ο περιούσιος λαός κι ότι είχαμε πολιτισμό όταν οι άλλοι ‘τρώγαν βαλανίδια. Μάθαμε τη δική μας Ιστορία γιατί «ο λαός που δεν ξέρει τη ιστορία του είναι καταδικασμένος», αλλά αφήσαμε την Ιστορία των άλλων εκτός ύλης, οπότε κάνουμε σαν να μην υπήρξε καν.

2. Αρχαίοι οι «ακαδημαϊκοί»Raphael_School_of_Athens

Σύμφωνα με αυτή την οπτική, ο αρχαίος κόσμος έμοιαζε με μια απέραντη πολιτιστική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι η κλασσική, βλαμμένη εικόνα της αρχαιότητας που μας παρουσίαζαν στο σχολείο οι φιλόλογοι.

Φιλόσοφοι από ‘δω, τραγικοί ποιητές από ‘κει, ρήτορες που αγορεύουν παραπέρα. Το αμέτρητο πλήθος των συγγραμμάτων που άφησαν πίσω τους οι αρχαίοι τροφοδοτεί με επιχειρήματα τους υποστηρικτές της εν λόγω άποψης. Κάπου όμως ήρθαν οι κακοί Ρωμαίοι και οδήγησαν όλο αυτόν τον πολιτισμό στην παρακμή.

3. Αρχαίοι…οι «στρατόκαβλοι»spartans-300-2507463-1024-768

Εδώ έχουμε την εντελώς αντίθετη άποψη από την παραπάνω. Αρχαίοι Έλληνες ίσον κατάφρακτοι Οπλίτες, Περσικοί Πόλεμοι, κορινθιακά κράνη, σιδερένια πειθαρχεία, «τριακόσιοι» και μπόλικη αρχαία Σπάρτη. Η σύγχυση της Ιστορίας με τη σύγχρονη ιδεολογία και την πώρωση με το στρατό είναι καταφανής.

Όσοι γοητεύονται από αυτές τις ιδέες αρέσκονται στο να οργώνουν το ίντερνετ τρολάροντας (με κεφαλαία γράμματα, όπως οι Δωριείς πρόγονοί τους) και στο να πετάνε αρχαιότροπες φράσεις που παραπέμπουν σε πολεμικές ιαχές: «Ελεύθερον το έμψυχον», «Θαρσείν Χρή», «Ου καταισχύνω όπλα» κ.α.

Η όλη ζημιά έχει γίνει γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν εκατοντάδες πολέμους είτε με άλλους λαούς, είτε μεταξύ τους, οπότε οι ημιμαθείς στρατόκαβλοι έχουν άπειρο υλικό στη διάθεσή τους για να μας τα πρήζουν. Προς απογοήτευσή τους, ο στρατός με την σύγχρονη έννοια εμφανίστηκε στους Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο τον Β’, την περίοδο της παρακμής της κλασσικής Ελλάδας. Προηγουμένως, μόνο στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε σαφής στρατιωτική δομή. Οι αρχαίοι των ομηρικών, των αρχαϊκών και των κλασσικών χρόνων ήταν περισσότερο πολεμιστές, παρά στρατιώτες.

4. Αρχαίοι…οι «ανώμαλοι» (παιδεραστές, ομοφυλόφιλοι κτλ)

Κλασσική ηθικολογική παπάτζα της Εκκλησίας (ή μιας μισαλλόδοξης μερίδας της) η οποία αγκιστρώνεται από αναφορές της Αρχαίας Γραμματείας-Μυθολογίας για να μειώσει την αξία των «ειδωλολατρών» αρχαίων Ελλήνων. Η «παιδεραστία» στην αρχαία Ελλάδα ήταν διαδεδομένη κυρίως την κλασσική περίοδο. Αφορούσε την σχέση ενός άνδρα με έναν έφηβο και δεν φαίνεται να είχε την σημερινή έννοια. Επίσης δεν είναι βέβαιο εάν αφορούσε την μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ή αν ήταν απλά ένα έθιμο των αριστοκρατών.

Η Gay κοινότητα εστιάζει επίσης στην ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα (για τους δικούς της προφανώς λόγους). Γενικότερα πλασάρει μια εικόνα «χαλαρών ηθών» στην κοινωνία της Αρχαίας Ελλάδας.

5. Τα αρχαία υμών copyrights

Ορισμένοι αρχαιόπληκτοι- Ελληνόπληκτοι έχουν την τάση να μειώνουν κάθε επιστημονικό επίτευγμα της ανθρωπότητας αποδίδοντας την ανακάλυψή του στους αρχαίους Έλληνες. «Ποιος  Κοπέρνικος ρε φίλε; Αντέγραφε τους Έλληνες που τα είχαν ανακαλύψει αυτά 2000 χρόνια πριν». «Ποια θεωρία του ατόμου και ποιος Dalton; ο Δημόκριτος τα  ανακάλυψε όλα». Μπορεί ο Ιπποκράτης, ο Θαλής, ο Ευκλείδης, ο Δημόκριτος να είναι οι πατέρες των επιστημών, αλλά αν δεν εμφανίζονταν ο Κοπέρνικος και οι άλλοι σύγχρονοί του για να «ξεθάψουν» τα έργα των αρχαίων και βάλουν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης, θα οργώναμε ακόμη τα χωράφια με τα βόδια…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s